/ iStock/Getty Images
Шест училища в белгийския град Шарльороа бяха подпалени умишлено тази седмица в знак на протест срещу въвеждането на задължително сексуално обучение в началното и средното образование, съобщиха местни медии. Отбелязва се, че подобни случаи са били установени в Брюксел, а снощи две училища са били запалени край Лиеж.

Белгийският вътрешен министър Анели Верлиден свиква днес заседание с участието на представители на разузнаването и полицията, за да се предприемат мерки за противодействие на проявите на вандализъм. Тя изрази опасение, че обстановката може допълнително да се влоши.

Премиерът Александер де Кро заяви, че за него като баща тези събития са неприемливи, защото училището трябва да бъде място за всички деца. Той добави, че сексуалното образование не може да бъде подлагано на съмнение, защото прави децата устойчиви и е основа за бъдещо сексуално здраве.

Властите предвиждат въвеждането на общо четири образователни часа по въпросите на сексуалното образование в програмите на училищата. Те са подготвили наръчник от 300 страници, който ще бъде раздаван на учениците, а след като са го прочели, децата и младежите ще могат да поставят въпроси на специалисти в училище. Министерството на образованието обяснява, че часовете ще бъдат съобразени с възрастта на учениците и не се предвижда да засягат въпросите за сексуалната ориентация, половото самоопределение или сексуални практики. Целта е главно децата да бъдат предпазени от опасно за тях съдържание в интернет и да бъдат научени на уважение към другия. Въвеждането на тези часове в учебната програма започва от тази година и беше одобрено от общинските съвети в страната.
Николай Желязков/БТА