Почина най-възрастният представител на династията Романови
Почина най-възрастният представител на династията Романови / Thinkstock/Getty Images

В Тоскана почина на 91-годишна възраст най-възрастният представител на руската императорска фамилия Романови княз Николай Романович. Това съобщи за ИТАР-ТАСС по-малкият му брат - Михаил Романович, предаде агенцията.

"Това е огромна загуба за нас", заяви той и допълни, че още не е решено къде да бъде погребан покойният.

Николай Романович представляваше най-старшия клон от мъжката линия на династия Романови. Баща му Роман Петрович бе княз с императорска кръв, втори братовчед и кръстник на последния руски монарх; майка му Прасковия Дмитриевна - дъщеря на граф Димитрий Шереметев, приятел от детинските години и флигел-адютант на Николай Втори.

Оглавил през 1989 година по решение на фамилията сдружението, обединяващо хората от дом Романови, княз Николай Романович се занимава с благотворителност, работи за препогребването на останките на император Николай Втори и семейството му в Петропавловския събор, за възстановяване на каноническото единство на Руската православна църква след разкола вследствие на революцията и гражданската война.

Без да поставя въпроса за династически претенции, той подчертава: "Нито аз, нито останалите Романови не претендираме за нищо - само за правото отново да сме полезни на Русия", отбелязва ИТАР-ТАСС.

Източник: БТА