Даниел Дарийо с втория си съпруг Порфирио Рубироса
Даниел Дарийо с втория си съпруг Порфирио Рубироса / Gulliver/Getty Images
Легендата на френското кино Даниел Дарийо е починала в дома си в северозападната част на Франция на 100-годишна възраст, съобщиха Франс прес и ТАСС. Нейното здравословно състояние се влошило напоследък вследствие на падане.

Актрисата е играла в над 100 филма и отпразнува стотния си рожден ден през месец май.

Дарийо е родена във френския град Бордо в семейство на музикант. Първоначално и тя е искала да изгради музикална кариера, но на 14 години случайно попада в киностудио. Нейният дебют се състоял през 1931 година във филма "Балът" на австрийския режисьор Вилхелм Тиле. По онова време той работел за френското кино.
С голяма известност красивата французойка, еталон за хубост, предшестващ Втората световна война, се сдобива с филма "Майерлинг" от 1936 година. Лентата разказва за нещастната любов на наследника на австро-унгарския престол принц Рудолф с дъщерята на австрийски дипломат.

По-късно актрисата партнира на други френски екранни величия - на Жан Габен в "Истината за Беба Донж" /1953/ и на Жерар Филип в "Червено и черно" /1954/.
В живота си Дарийо се сблъсква с куп премеждия. Едно от тях е сътрудничеството с нацистите по време на окупацията на Франция по време на Втората световна война. Тогава тя се снима в киностудията "Континентал", ръководена от германците. Но след това кариерата ѝ отново тръгва нагоре.

От 1969 година Даниел става и звезда на френския театър, като играе в пиеси на Фейдо, Гитри, Марсел Еме и др. През 2003 година тя е звезда на моноспектакъла "Оскар и розовата дама" . През 2010 година Дарийо все още има ангажименти в киното и телевизията. Тя е актрисата с една от най-дългите кариери в историята на киното, която преминава през 8 десетилетия.

Легендарната Дарийо преминава през три брака - омъжва се за Анри Дьокуен, след това за свръхбогатия плейбой Порфирио Рубироса и за сценариста Жорж Митсинкидес.

С него тя осиновява син, който умира малко преди мъжа ѝ.
БТА