/ Getty Images
Мишел Идалго, селекционер на великия френски тим, който стана европейски шампион през 1984, е починал на 87-годишна възраст, съобщиха от Съюза на френските играчи и местната футболна федерация.

Идалго, който бе болен в последните няколко години, починал “по естествен начин, от преумора” в дома си в Марсилия, сподели семейството му за радио France Info.

Името му остава в историята с осемте години начело на “петлите”, които достигнаха своята кулминация с великия тим на Мишел Платини, Ален Жирес и Жан Тигана, който стана европейски шампион на домашното първенство през 1984, надигравайки Испания с 2:0 на финала в Париж. Това бе и първи голям международен триумф за Франция. Преди това френският тим бе достигнал до полуфиналите на Световното през 1982, където отстъпи на Западна Германия след изпълнение на дузпи.



“Като треньор, Мишел изведе френския тим до невероятни висоти – съставът практикуваше красив и техничен футбол, който позволи на всеки в отбора да покажа своите индивидуални качества. Мишел Идалго оставя зад себе си велико наследство. Той изгради отново френския футбол на международно ниво. Визията и работата му си все още си личат днес във всеки двубой на националния отбор”, каза Платини в свое изявление.

Идалго се наслади и на чудесна кариера като футболист. Той бе част от тима на Реймс през 50-те години на миналия век, като игра и се разписа при поражението от Реал Мадрид с 3-4 в първия в историята европейски клубен финал през 1956. Впоследствие Идалго спечели две титли на страната и две Купи на Франция с Монако през 60-те.
БГНЕС