Почетен консул на Сирия в САЩ подаде оставка заради клането в Хула
Почетен консул на Сирия в САЩ подаде оставка заради клането в Хула / снимка: Reuters

Високопоставен сирийски представител в САЩ напусна режима, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС. Хазем Шехаби - почетен консул на Сирия в Калифорния, обясни пред Националното обществено радио, че решението да подаде оставка е мотивирано от избиването на над 100 мирни жители в сирийския град Хула в петък.

"Стигаш до момент, след който твоето мълчание или бездействие стават морално неприемливи," заяви Шехаби, цитиран от БТА. "Неотдавнашното варварско клане в Хула бе за мен точка на пречупване, след която не можех да остана безмълвен или да бъда гледан като човек, който запазва връзките си със сирийското правителство," добави той.

Чехаби има американско гражданство и не е кадрови дипломат. Той заемаше поста почетен консул на Сирия в Калифорния 18 години.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова Сирия да прекрати нападенията, изтъквайки, че наблюдателите на ООН, следящи примирието, не са там, за да гледат убийствата на невинни хора, предаде Асошиейтед прес.

Бан Ки-мун говори на срещата на върха на Съюза на цивилизациите - форум, който се стреми към постигането на разбирателство между западния и ислямския свят, дни след като над 100 души бяха убити в централния сирийски район Хула.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган призова света да се вслуша в съвестта си и да види отчаянието на семействата, чиито деца са убити в Сирия. Тези деца, убивани в Сирия, са толкова наши, колкото са деца на отчаяни сирийски семейства, каза Ердоган и заяви, че светът не трябва да остава безмълвен пред лицето на "подтисничеството".

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън разкритикува поведението на Русия, която се противопоставя на всяка нова инициатива на ООН за Сирия, и предупреди, че това може да тласне страната към гражданска война, предаде Франс прес.

Руснаците ме уверяват, че не искат да се стига до гражданска война, а аз им казвам, че собствената им политика ще допринесе за избухването на гражданска война, заяви Клинтън, която е на посещение в Дания. САЩ не са се отказали да убедят Москва да възприеме по-твърда позиция спрямо Асад, отбеляза тя пред датски студенти, но не каза, че е необходима военна намеса в Сирия.

Руската позиция за Сирия е известна. Тя е балансирана, трайна и абсолютно логична и няма да се промени под ничий натиск, заяви говорителят на руския президент Владимир Путин, Дмитрий Песков, пред руската агенция Интерфакс.

Китай смята, че посредническите усилия на специалния пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия Кофи Анан са ефективни и че трябва да му оказва доверие и подкрепа. Ситуацията в Сирия е доста сложна и напрегната и мисията му едва ли ще протече безпроблемно, но ние не бива да губим вяра и търпения, заяви говорителят на китайското външно министерство Лю Веймин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Междувременно командирът на основната въоръжена бунтовническа група в Сирия Риад ал Асаад призова международния посредник Кофи Анан да обяви официално за провален прилагания от седем седмици негов план за прекратяване на насилието в страната. Това по думите на бунтовническия лидер ще развърже ръцете на опозиционните бойци да подновят нападенията срещу силите на президента Башар Асад, съобщи Ройтерс.

Пред телевизия Ал Джазира Асаад отхвърли 48-часовия ултиматум, отправен от ръководството на Свободната армия в Сирия до Башар Асад да приложи решенията на Съвета за сигурност на ООН.

Сирийските бунтовници вътре в страната разкритикуваха остро своето командване в чужбина, което показва вътрешните разделения в редиците на противниците на режима на президента Башар ал Асад, отбелязва Франс прес. Критиката е по повод на изявлението на Асаад, в което той отрече да е имало ултиматум към сирийския президент.

"Никой няма правото да разпространява комюникета, да взима решения или да говори за операции от името на Свободната сирийска армия (ССА), освен командването на ССА вътре в Сирия", подчерта полковник Касем Саадедин - говорител на командването на сирийските бунтовници вътре в страната. "Отсега решенията ще бъдат взимани само вътре (в страната). Ако някой иска да говори от името на ССА, нека се изкаже на бойното поле, а не в медиите", каза лаконично полковник Саадедин. Той подчерта, че вътрешното командване на основната бунтовническа групировка в Сирия провежда операциите и мобилизира масите.

В същото време сирийското правителство обяви, че освобождава от затвора 500 души, арестувани по подозрение, че са участвали в продължаващия 14 месеца бунт, съобщиха сирийските медии. Ройтерс отбелязва, че решението на властите в Дамаск идва два дни след призива на Кофи Анан до президента Башар Асад да освободи затворниците.

Антиправителствени активисти, цитирани от Асошиейтед прес, съобщават, че сирийските правителствени сили са подновили обстрела срещу Хула, където неотдавна бяха убити над 100 цивилни. Базирани във Великобритания опозиционни организации посочват, че днешният обстрел е с автоматично оръжие. Съобщава се за един убит мъж от снайперски огън.