Плевнелиев оцени високо подготовката на наши военни в база в Германия
Плевнелиев оцени високо подготовката на наши военни в база в Германия / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Президентът Росен Плевнелиев и министърът на отбраната Аню Ангелов наблюдаваха действията нa български военнослужещи в заключителния етап от учение, което се провежда в американския Център за съвместна многонационална подготовка в Хоенфелц, Германия, съобщи пресцентърът на президентството. С посещението на държавния глава в центъра приключва работното му посещение в страната.

През 2011 г. около 600 български военнослужещи са провели подготовка в американски учебни и тренировъчни центрове, а от началото на настоящата година досега броят им надвишава 1700, посочи президентът в приветствието си към военнослужещите.

"Тази тенденция трябва да продължи, защото зад нея стои отличното взаимодействие между България и САЩ, постигнатите резултати, взаимните ползи и здравата финансова логика", подчерта Росен Плевнелиев.

През ноември на полигона "Ново село" ще приключи сертификацията на първата българска батальонна бойна група, стана ясно по време на посещението на президента и на военния министър в тренировъчния център.

В съвместната подготовка в Хоенфелц участват формирования от Сухопътните войски на САЩ в Европа, военнослужещи от 12 държави-членки на НАТО и от шест държави наблюдатели.

От българска страна участват 260 военнослужещи от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и два вертолета "Кугър".