Петро Порошенко може да спечели президентските избори в Украйна още на първи тур
Петро Порошенко може да спечели президентските избори в Украйна още на първи тур / снимка: БГНЕС, архив

„Шоколадовият крал” Петро Порошенко може да спечели президентските избори в Украйна още на първи тур, сочи публикувано допитване, цитирано от Ройтерс.

Порошенко, който подкрепи проевропейското въстание, което свали подкрепяния от Москва президент Виктор Янукович през февруари, получава подкрепа от 53,2% от анкетираните в това проучване на избирателните нагласи. Това е второ поред допитване, което му предсказва абсолютно мнозинство на вота на 25 май.

Бившият министър-председател Юлия Тимошенко остава далеч след Порошенко на второ място с 10,1%. Трети е банкерът Сергей Тигипко с 8,8%. Допитването е извършено сред 6200 души от 8 до 13 май.

Преходните власти в Киев се надяват избирането на нов президент да донесе политическа стабилност след пет месеца улични размирици, след анексирането на Крим от Русия и проруските сепаратистки бунтове в Източна Украйна, отбелязва Ройтерс.

48-годишният Порошенко обещава възстановяването на реда и законността да са негов приоритет в случай на победа. Той е бил външен министър и министър на икономиката в предишни правителства, включително при управлението на Янукович, допълва БТА. Ако никой кандидат не спечели абсолютно мнозинство на първия тур в неделя, ще има втори тур между двамата кандидати с най-високи резултати на 15 юни.