Петимата души, обявени за изчезнали в Бардонекия след буря, довела до огромни свлачища, са открити живи, съобщи днес областният управител на Пиемонте Алберто Чирио, цитиран от италианската новинарска агенция АНСА.

"В пряка връзка съм с кмета, който потвърди, че няма жертви и че петимата души, първоначално обявени за изчезнали, са били намерени", каза Чирио след разговор с кмета на Бардонекия Киара Росети.

"Това са добри новини. Въпреки това щетите са сериозни и вече говорих със заместник министър-председателя Антонио Таяни, който каза, че правителството е в готовност да ни помогне в тази ситуация", допълни той.

Съобщено е за един човек, който е получил леки наранявания при неочаквано наводнение, след като река Мердовине излезе от коритото си. Общо 120 души са били евакуирани заради наводнението и в момента са настанени в лагер на Италианския Червен кръст.

Пожарникари са се намесили, за да спасят шестима души, които били блокирани в кемпер, отнесен по течението на водата. Нанесени са щети на полицейското управление в града и на хотел "Ла Бетула", като всички полицейски коли на местната служба са били унищожени.
Газоподаването в района е спряно, за да се предотвратят взривове, а градската управа е уведомила жителите да очакват прекъсвания на водоснабдяването и електроснабдяването.

Язовирът Рошмол в района над Бардонекия, където е започнало свлачището, не представлява потенциален проблем, заявиха днес Алберто Чирио и съветникът по гражданска защита Марко Габузи.

"В момента ситуацията е под контрол", казаха те.
Анелия Пенкова/БТА