/ iStock/Getty Images
Най-малко петима палестинци са били убити по време на мащабна израелска военна операция в окупирания град Дженин на Западния бряг, съобщиха днес палестинските здравни власти, цитирани от ДПА. 

Няколко десетки души също са били ранени, като някои от тях са в критично състояние, съобщи палестинското министерство на здравеопазването. 

Смята се, че поне един от загиналите е палестински боец, а според съобщения в медиите сред ранените е и палестински журналист.

Израелските военни съобщиха, че по-рано днес по време на ареста на двама заподозрени е имало продължителна размяна на огън и поне на един военен автомобил са нанесени щети от взривно устройство. 

Дженин, който се намира в северната част на Западния бряг, се превърна в бастион на палестинските въоръжени фракции. В града често има смъртоносни сблъсъци между израелските сили и бойците, а напрежението между израелци и палестинци е високо.

Докато днес все още продължаваха престрелките, се чуха призиви за по-твърди действия в Дженин.

Израелският министър на финансите Бецалел Смотрич, член на кабинета по сигурността, заяви, че е "време да се започне широка операция за ликвидиране на терористичните гнезда" в северната част на Западния бряг. 

"Няма компромис в борбата с терора, ще продължим да атакуваме, ще използваме всички средства, с които разполагаме, и ще ударим терористичните елементи на всички места", написа в "Туитър" министърът на отбраната на Израел Йоав Галант.

Европейският съюз изрази днес загриженост заради събитията в Дженин.

"Военните операции трябва да бъдат пропорционални и в съответствие с международното хуманитарно право", се казва в изявление на ЕС. 

ЕС призова Израел да не пристъпва към осъществяване на плановете си за изграждане на повече от 4000 селища на Западния бряг с дългогодишната си "решителна опозиция" срещу израелската политика на заселване, се казва в изявлението.

"Селищата са незаконни съгласно международното право, представляват пречка за мира и застрашават жизнеспособността на решението за две държави", се посочва в него.

Междувременно миналата седмица иранският държавен глава аятолах Али Хаменей прие в Техеран лидера на палестинската бунтовническа организация "Ислямски джихад".

Освен Хамас, който управлява ивицата Газа, "Ислямски джихад" и други групировки също са придобили влияние там, като те до голяма степен се финансират от Иран.

Според съобщения в медиите днес високопоставена делегация на Хамас е пристигнала в Иран за преговори.

Техеран е потвърдил подкрепата си за групи, които се борят срещу Израел.

От началото на годината 125 палестинци са били убити при израелски военни операции, конфронтации или след предизвикани от тях нападения. 
За същия период при нападения са убити 18 израелци, един украинец и един италианец.

По време на Шестдневната война през 1967 г. Израел завзема Западния бряг и Източен Йерусалим, наред с други територии.  Палестинците претендират, че териториите са тяхна собствена държава със столица Източен Йерусалим.
Анелия Пенкова, БТА