/ БГНЕС
Пета поредна вечер гражданите започнаха да се събират пред сръбския парламент около 19 ч. на антиправителствен протест, съобщава „Данас“. Хората се събират в центъра на града, въпреки решението на Кризисния щаб, забраняващо събирането на повече от 10 души.

Протест се провеждат и в други градове в Сърбия. Засега ситуацията е спокойна.

Сръбските медии съобщават, че значително по-малко хора са се събрали, отколкото вчера по същото време. Дошли са предимно по-млади хора, семейства. Няколкостотин полицаи, цивилни и в униформа, както и жандармерията са в готовност.

протест Сърбия
БГНЕС

По-рано, по-голяма група демонстранти, събрана около монасите от Валево, протестира поради потъването на църквата в този район и след литургията, се насочиха към сградата на Сръбската телевизия и радио.

Гражданите постепенно се събират на площада пред Народното събрание и в парк „Пионер“. Според репортери има около 1000 от тях.

Събралата се група граждани изразява недоволство от ситуацията в Косово и Метохия. Според репортер на "Данас" те се готвят да отидат към сградата на РТС.

В петък имаше сблъсъци между протестиращите и полицията. Един човек бе ранен, а заподозреният за нападението бе задържан.
БГНЕС