Петгодишно момиченце загина при обстрел в Луганска област
Петгодишно момиченце загина при обстрел в Луганска област / БГНЕС

Петгодишно момиченце е загинало при минометен обстрел в Луганска област, съобщиха киевските власти и обвиниха за стрелбата бунтовниците, предаде Франс прес.

"Бойците на самопровъзгласилата се Луганска (народна) република, които завзеха позиции в град Славяносербск, стреляха с минохвъргачка срещу село Трьохизбенка. Петгодишно момиченце бе убито, а майка му е тежко ранена", каза говорителят Андрий Лисенко. Трьохизбенка е под контрола на силите, лоялни на Киев и се намира на два километра от бунтовническите позиции.

Украинското правителство отхвърли варианта за нови мирни преговори с проруските сепаратисти, съобщи Службата за сигурност на Украйна, цитирана от ДПА.

"Няма да има Минск-2. Договореното от Минск-1 още не е изпълнено", каза съветникът по сигурността Маркиян Лубкивски, цитиран от местна медия.

Украйна не планира военно настъпление на изток, заяви външният министър Павло Климкин в интервю за германския вестник "Райнише пост", цитиран от ТАСС. Според Климкин от такова настъпление ще пострада гражданското население.

Той допълни, че в момента няма устойчиво примирие, но не по вина на украинската армия. Климкин подкрепя санкциите срещу Русия и определя за много важна помощта, оказвана от Запада. "Ключът към уреждането на този конфликт се намира в Москва", каза той.

Източник: БТА