Пастор изгори Корана, протестира срещу затварянето на християнски свещеник в Иран
Пастор изгори Корана, протестира срещу затварянето на християнски свещеник в Иран / снимка: БГНЕС, архив

Американски пастор от Флорида изгори екземпляри от Корана и изображение на пророк Мохамед в знак на протест срещу действията на иранските власти, хвърлили в затвора християнски свещеник, съобщи местният печат, цитиран от АФП.

Както информира в неделя вестник „Гейнсвил сън”, двайсетина души присъствали на аутодафето, извършено от пастора интегрист Тери Джоунс предния ден във флоридския град Гейнсвил и излъчвано пряко в Интернет. Видеозапис на церемонията бе качен в YouTube от симпатизанти на духовника, обединени в сдружение „Стенд ъп Америка нау”.

Според вестника Пентагонът настоял свещеникът да не изгаря екземпляри от Корана поради опасения от евентуални последици за американските войски в чужбина. Тери Джоунс обаче решил да доведе замисленото докрай, за да постигне освобождаването на Юсуф Надархани - християнски пастор, държан в ирански затвор.

През март 2011 г. помощник на Тери Джоунс вече изгори един Коран и излъчи церемонията в Интернет. Така провокира изблик на насилие в Северен Афганистан и 12 души бяха убити, напомня АФП.

Юсуф Надархани бе арестуван през 2009 и през септември 2010 г. осъден на смърт по шериатските закони, тъй като още 19-годишен приел християнската вяра. Днес, вече на 34, той е пастор на малка евангелистска общност, наречена „Църква на Иран”. През юли 2011 г. иранският Върховен съд отмени присъдата и върна делото на магистратите в Ращ, провинция Гилан, откъдето е родом пасторът, посочва БТА.

През септември м.г. той бе съден отново, но присъдата не бе оповестена публично. Редица западни държави като САЩ, Великобритания, Германия и Франция се опасяват, че Юсуф Надархани може скоро да бъде екзекутиран, допълва агенцията.