Парите за семействата на заразените деца са либийски
Парите за семействата на заразените деца са либийски / netinfo

Парите, изплатени като компенсации на роднините на заразените с вируса на СПИН деца в Либия, са либийски и идват от правителството в Триполи, а не от източници от Европейския съюз. Брюксел не е бил изнудван да плати за отменянето на смъртните присъди срещу българските медици. Това заяви европейският комисар за външните отношения Бенита Фереро-Валднер в интервю за радио Дойчланд.

Предоставените от ЕС пари са чисто хуманитарна помощ за оборудване на болницата в Бенгази, за да може лечебното заведение да достигне европейските стандарти и да осигури лечение на заразените либийски деца, поясни Фереро-Валднер. Тя припомни, че неотдавна е посетила болницата заедно с германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и посочва, че за две години, откакто е започнал този проект на ЕС, действително е постигнато много и това е оценено от роднините на децата и от либийското правителство. С други думи, този проект допринася за окончателното решаване на случая с медиците, подчерта тя.

Запитана дали е удовлетворена от решението на Висшия съдебен съвет, Фереро-Валднер отговори: "Можете да си представите, че след толкова много години работа за пълно решаване на случая, естествено е сега да не съм доволна." Според нея все пак решението на Висшия съдебен съвет е облекчение и стъпка в правилната посока, а следващата цел трябва да бъде възможно най-бързото прехвърляне на медиците в България.

Тя изрази надежда, че въпреки сложността на ситуацията, за екстрадицията ще са необходими не седмици или месеци, а дни. Макар между България и Либия да има подписано споразумение за екстрадиция, не бива да се забравя, че в една правова държава нещата винаги зависят и от тълкуването на закона, отбеляза Фереро-Валднер.

На въпрос дали в разговорите с либийското правителство по СПИН-процеса е ставало въпрос за евентуалното предсрочно освобождаване от шотландския затвор на либиеца, осъден за атентата над Локърби, тя отговори: "В никакъв случай. Едното няма абсолютно нищо общо с другото".

Междувременно говорителят на еврокомисаря съобщи, че Бенита Фереро-Валднер ще се срещне в четвъртък в Париж с френския външен министър Бернар Кушнер. Очаква се двамата да обсъдят темата Либия преди пътуването на президента Никола Саркози до Триполи. Разговорите с Кушнер ще се отнасят главно до случая с българските медици в Либия, уточни говорителят.

Освен това председателят на управителния съвет на специалния фонд в Бенгази в помощ на заразените с вируса на СПИН либийски деца потвърди, че изплащаните на семействата им обезщетения идват от този фонд, предаде Франс прес.

"В неделя вечерта подписах документите за деблокирането на парите" от специалния фонд, заяви Марк Пирени, който е също така специален пратеник на еврокомисаря за външните отношения Бенита Фереро-Валднер в Либия. Пирени не посочи откъде точно постъпват парите във фонда. Той подчерта, че действията на ЕС "се съсредоточават върху медицинския аспект" на случая и във фонда са внесени пари от страни членки на ЕС и от САЩ, отбелязва АФП.