Папата се срещна с жертви на сексуално насилие
Папата се срещна с жертви на сексуално насилие / снимка: БГНЕС

Папа Бенедикт Шестнайсети се срещна в Сидни с жертви на сексуално насилие от страна на австралийски католически свещеници, съобщиха световните агенции.

Двама мъже и две жени, пострадали като деца от свещеници-педофили, застанаха пред главата на Римокатолическата църква, за да му говорят за изпитанията, униженията и страданията си. За всеки от тях папата намери утешителни слова, заяви пред журналисти в Сидни говорителят на Ватикана Фредерико Ломбарди.

По-късно Бенедикт Шестнайсети отслужи сутрешна литургия в присъствието на пострадали от сексуално насилие и се помоли за всички жертви на насилието на техните семейства.

В събота папата поднесе исторически публични извинения за извършените от свещеници сексуални насилия, които сериозно опетниха репутацията на католическата църква през последните години.

След литургията папата отпътува за Рим на борда на Боинг 747-400 на австралиската авиокомпания Кантас. "Отправям ви послание на сбогом, със сърце изпълнено с огромна благодарност. Бог да благослови Австралия!", каза Бенедикт Шестнайсети преди да напусне Сидни.

По време на деветдневното си посещение в Австралия по случай Световните дни на католическата младеж папата се срещна с официални лица, участва в масови шествия, говори пред многохилядни аудитории, освети олтар, посети представители на коренното население и онкологичен център.