Папата призова да се каже „не на омразата и отмъщението” в Светите земи
Папата призова да се каже „не на омразата и отмъщението” в Светите земи / снимка: Guliver/Getty Images

Папа Франциск призова днес хората в Светите земи да имат смелостта и моралната сила да кажат не на омразата, съобщи АФП. Размириците и убийствата през последните седмици предизвикват опасения от нов голям палестински бунт, отбелязва агенцията.

„Следя със силно притеснение напрежението и насилие, което измъчва Светите земи”, заяви папата в проповедта преди неделната обедна молитва на площад „Свети Петър”.

„Има голяма нужда от смелост и морална сила, за да се каже не на омразата и на отмъщението и да се направят жестове за мир”, каза той и добави, че се моли „всички, лидери и граждани, да се противопоставят на насилието и да вземат мерки за намаляване на напрежението”.

„В сегашния контекст в Близкия изток мирът в Светите земи е по-важен от всякога”, подчерта папата след засилването на мерките за сигурност в Израел, последвало пет нови нападения с хладно оръжие и двуседмично насилие.

Напрежението започна на 1 октомври след убийството на двама заселници на Западния бряг. То предизвиква опасения от нова интифада в палестинските територии, окупирани от Израел от десетилетия.

Общо 41 палестинци загинаха от началото на насилието и стотици бяха ранени, включително извършители на нападения. Загинаха и 7 израелци, а ранените са десетки.

Източник: БТА