/ БГНЕС
Папа Франциск призна, че скандалите заради сексуални злоупотреби, разтърсващи Римокатолическата църква, са възмутили вярващите и ги отблъскват, затова Църквата трябва да промени поведението си, ако иска да задържи при себе си бъдещите поколения, предаде Асошиейтед прес.

Ватикана отстрани индийски епископ за изнасилване на монахиня

Светият отец направи изявлението през четвъртия, последен ден от обиколката си в балтийските републики, съвпаднала с разпространяването на нов унищожителен доклад за десетилетията на сексуални злоупотреби в Германия от страна на свещеници и тяхното прикриване.

Франциск каза на среща с младежи в Естония, смятана за една от най-малко религиозните държави в света, че е наясно с това, че много млади хора смятат, че църквата няма какво да им предложи и просто не разбира проблемите им.

Хиляди деца са жертва на сексуални посегателства от свещеници в Германия

"Те са възмутени от сексуалните и икономическите скандали, които не завършват с ясно осъждане, заради нашата неподготвеност истински да ценим живота и чувствителността на младите и просто заради пасивната роля, която им отреждаме", каза Франциск на срещата с младежи лютерани, католици и православни в лутеранска църква в естонската столица.

Папата заяви, че Римокатолическата църква иска да отговори на тези оплаквания прозрачно и честно.

Папата обяви "промени и решения" след педофилски скандал

"Ние самите се нуждаем от покръстване", каза Франциск. "Трябва да осъзнаем, че за да стоим до вас, трябва да променим много неща, които в края на краищата ви отблъскват".

Това беше изключително публично признаване на провалите на църквата при справяне със секс скандалите, които напоследък отекнаха с нова сила като водещи новини с разкритията за сексуални злоупотреби и прикриването им в църквата в САЩ и Чили, а сега и в Германия.
БТА