Папа Франциск
Папа Франциск / БГНЕС
Война в Украйна ще е лудост, заяви днес папа Франциск и изрази надежда, че напрежението между Украйна и Русия ще бъде преодоляно с помощта на многостранен диалог, предаде Ройтерс.

Светият отец каза това на общата си аудиенция днес. Освен това той благодари на хората, които участваха на 26 януари в международния ден за молитва за мир в Украйна.

"Нека продължим да се молим на Бог за мир, за да може напрежението и заплахите от война да бъдат преодолени чрез сериозен диалог и преговорите в Нормандски формат да допринесат за това", призова Франциск, имайки предвид преговорния формат, в който участват Русия, Украйна, Германия и Франция.

Президентът свиква КСНС

"И нека не забравяме. Войната е лудост", каза още папата.

Русия струпа хиляди свои войници по границата си с Украйна, но отхвърля обвиненията на Запада, че готви инвазия на Украйна, припомня Ройтерс.

Повечето украинци са източноправославни, но в страната съществува и религиозно течение, което признава върховенството на Римокатолическата църква, въпреки че църковните му обреди наподобяват тези на православните. Вчера лидерът на тази украинска религиозна общност заяви, че е поканил папа Франциск да посети Украйна. Той отбеляза, че това би бил огромен жест, който би могъл да допринесе за възцаряването на мир в бившата съветска република.
БТА