/ iStock/Getty Images
Япония е готова да организира доставките на втечнен природен газ за европейските страни в случай на изостряне на ситуацията около Украйна и последващо прекъсване на доставките на руски газ за Европа, съобщават медиите в страната, позовавайки се на правителствени източници. Според информационната агенция Киодо, по-късно днес се очаква официално изявление по въпроса.

“Булгаргаз” с прогноза за цената на природния газ за април

Япония планира да осигури достатъчно газови запаси за себе си, преди да осигури доставки за европейските държави. Обемът и сроковете на доставките не се уточняват.

Миналата седмица японският министър на икономиката, търговията и промишлеността Коичи Хагиуда, коментирайки съобщенията за преговори между САЩ, ЕС и азиатските държави за увеличаване на доставките на газ за Европа в случай на ескалация на напрежението около Украйна, заяви, че правителството ще проучи възможни варианти, които няма да се отразят неблагоприятно на японското население.

КЕВР и ДАНС проверяват сделки на „Булгаргаз“

Миналия месец медиите съобщиха, че Вашингтон търси алтернативни източници на природен газ за Европа, в случай че Русия прекрати транзита през Украйна. Според съобщенията САЩ смятат, че прекъсването на износа по други маршрути е по-малко вероятен сценарий.

Вестник "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че Вашингтон вече е изпратил над 20 газови танкера в Европа в опит да намери алтернатива на руското гориво. Според медията американските власти са провели видеоразговори с официални лица от цял свят, опитвайки се да убедят купувачите в Южна Корея, Япония и други страни, които вече са платили за доставките на газ, да ги пренасочат към Европа. На свой ред европейски официални лица планират да посетят Доха и Баку, за да осигурят доставки на газ.
БГНЕС