Папа Франциск в Северна Македония
Папа Франциск в Северна Македония / БГНЕС
Папа Франциск пристигна тази сутрин на летище Скопие, с което започна историческото му Апостолическо посещение в Република Северна Македония, предаде агенция МИА.
По време на първото си папско посещение в Северна Македония папа Франциск се опита да насърчи нейните усилия да се интегрира в европейските институции, след като промяната на името реши продължаващия от десетилетия спор с Гърция, съобщи Асошиейтед прес.

Папа Франциск в Северна Македония
БГНЕС

На среща с ръководството на страната Франциск похвали мултиетническата и мултикултурна среда в Северна Македония и каза, че нейният пример в това да бъде мост между Изтока и Запада показва, че може да има мирно съжителство.

Папа Франциск в Северна Македония
БГНЕС

"Тези черти са много важни за по-голяма интеграция със страните от Европа", каза той. "Надявам се, че тази интеграция ще се развие по начин, който ще бъде от полза за целия регион на Западните Балкани, със зачитане на разнообразието и фундаменталните права", каза Франциск.

Главата на Римокатолическата църква папа Франциск служи меса на площад "Македония" в Скопие, съобщи МИА. На месата присъстват около 15 хиляди граждани от страната, както и вярващи от чужбина.

Папа Франциск в Северна Македония
БГНЕС

Папата пристигна на площада с "папамобил", където бе приветстван от множеството насъбрали се граждани. Главата на Римокатолическата църква имаше срещи и с държавното ръководство във вила "Водно", а след това в къщата-паметник на Майка Тереза се срещна с лидери на религиозните общности и с група граждани в неравноправно положение.

Папа Франциск в Северна Македония
БГНЕС

Всички новини около посещението на папа Франциск в България можете да откриете тук
БТА