/ пресцентър, Министерски съвет
Папа Франциск бе изпратен тържествено на правителствения терминал от министър-председателя Бойко Борисов. Част от церемонията по изпращането бяха и представители на Националната гвардейска част.
 

Официално изпращане на Негово Светейшество папа Франциск

Публикувахте от Бойко Борисов в Понеделник, 6 май 2019 г.

Главата на Римокатолическата църква се качи в самолета на фирмата „Ал Италия“ на летище София. Заедно с него е и делегацията от Ватикана. Папата се отправя към столицата на Република Северна Македония – Скопие, където се предвижда да се срещне с политически и религиозни лидери и да посети мемориалния комплекс на Майка Тереза.

пресцентър, Министерски съвет

„Останах много доволен, защото сте един здрав народ. Благодаря ви, че се стремите да поддържате добри отношения със съседните страни, да изграждате мир, мостове“, каза по-рано Негово Светейшество на министър-председателя Бойко Борисов.

пресцентър, Министерски съвет


Премиерът благодари на Светия отец за посещението му в страната ни и подчерта, че България ще продължава да работи за мир в региона. „Правя го по убеждение. „Добрият съсед е повече от роднина“ - казваме в България. Народът се радваше, видях го“, посочи министър-председателят.

Срещата между Негово Светейшество папа Франциск и министър-председателя Бойко Борисов завърши с думите на Светия отец: „Продължавайте да изграждате мир, сейте добро“.

„В лицето на папа Франциск имаме един голям приятел на България“, заяви премиерът пред медии, след като папата се качи в самолета си за Скопие. Борисов определи тридневното посещение на Светия Отец в страната ни като добра реклама за България. „Всички отразиха посланията му, призивите му за мир. Когато три дни папа обикаля в страната, среща се с представители на всички вероизповедания, това се е отразило добре“, каза още българският министър-председател.

пресцентър, Министерски съвет

 
Борисов коментира, че България ясно различава хората, които бягаха от войните и тези, които нелегално искат да влязат в чужда държава. „Нашата история е такава, че и ние сме били мигранти и сме бягали от тези, които ни атакуват. Ние сме против тези, които нощно време, нарушавайки закона, се опитват нелегално да минават през границата, затова ние много стриктно пазим своята граница“, каза още премиерът.
 
„Аз в Божиите работи не се бъркам. Господ Бог е назначил и Папата, и Патриарха“, заяви българският министър-председател и сподели, че с радост е видял как Светият Отец целува кръста на Патриарх Неофит.
 

 

Публикувахте от Бойко Борисов в Понеделник, 6 май 2019 г.

„Когато го канех миналия 24 май, вие бяхте там. Тогава не знаехме кога е датата за евроизборите“, обясни Борисов в отговор на въпрос дали посещението на папата има връзка с провеждането на изборите за ЕП.

Апостолическото посещение на Светия отец у нас започна на 5 май. За времето, през което бе в България, той посети София и Раковски.

Всички новини около посещението на папа Франциск в България можете да откриете тук