В посланието си "Урби ет орби" (Към града и към света) по случай католическия Великден папа Франциск призова за мир в Светите земи два дни, след като 15 палестинци бяха застреляни от израелски войници на границата между Ивицата Газа и Израел, и заяви, че конфликтът в региона "не пощадява беззащитните", предаде Ройтерс.
 
Папата прикани католиците да върнат вярата си в победата над несправедливостта

В посланието си от централния балкон на базиликата "Свети Петър" папата също призова да се сложи край на "касапницата в Сирия" и да се допусне там хуманитарна помощ, както и за мир в Южен Судан и Демократична република Конго.
 

Guliver/Getty Images


Франциск призова за "помирение в Светите земи, които в тези дни също изпитват раните на продължаващ конфликт, в който беззащитните не са пощадени", вероятно имайки предвид сблъсъците в Ивицата Газа. Папата се помоли за мир за "целия свят, започвайки с възлюбената и страдаща сирийска земя, чийто народ е изтощен от една сякаш безкрайна война".
 
Франциск призова за международна помощ за Венецуела, за да не се налага на още хора да напускат родината си заради икономическата и политическа криза. Той изрази надежда, че "плодовете на диалога" ще помогнат за мир и хармония на Корейския полуостров, където двете Кореи на 27 април ще се съберат на първата си среща на върха от повече от десетилетие.
 

Guliver/Getty Images


Франциск се помоли силата на Исусовото послание "да донесе надежда и достойнство, където има лишения и маргинализация, където има мигранти и бежанци, така често отхвърляни от днешната култура на разхищението, и жертви на наркотрафика, трафика на хора и съвременните форми на робството".
 
Папа Франциск: Много хора трябва да се срамуват, че са загубили чувството за срам

Папата призова и за повече усилия за постигане на хармония в разделената Украйна и прикани света да не забравя жертвите на конфликти, особено децата, предаде АП. Необходима е "солидарност с всички принудени да напуснат родните си земи, които са лишени от най-насъщното за преживяване", каза папата.
 

Guliver/Getty Images

БТА