Папа Бенедикт XVI призова за спазване на човешките права
Папа Бенедикт XVI призова за спазване на човешките права / cнимкa: БГНЕС

Към спазване и уважаване на човешките права призова папа Бенедикт XVI представителите на 192-те страни членки на ООН в обръщението си към Общото събрание на световната организация в Ню Йорк.

"Не само човешките права са универсални, но и човешката личност - обект на тези права." Това каза в речта си главата на Римокатолическата църква.

Той обърна вниманието на дипломатите върху диктата на малцинство над мнозинството при вземане на решения. „Въпросите на сигурността и целите на развитието, намаляването на неравенството на местно и световно ниво, защитата на околната среда и на климата изискват всички отговорни фактори на международния живот да действат заедно”, призова папата и допълни, че консенсусът е в криза, защото "е подчинен на решенията на малцинство".

Папа Бенедикт XVI се спря и на необходимостта от внимателно използване на науката и технологиите, за да не нарушават "сакралния характер на човешкия живот и да не лишават човек и семейството от тяхната естествена идентичност."

Негово светейшество се обърна към дипломатите с призив да изчерпват всички възможности за решаване на конфликтите, преди да прибягват до използване на сила. "Всички конфликти трябва да бъдат избягвани и да се управляват, като се използват всички средства на дипломацията, като се поддържат дори най-малките изгледи за диалог и желание за примирие", заяви папата.

В края на обръщението си към делегатите на страните членки на ООН главата на Римокатолическата църква благослови присъстващите на всички официални езици на световната организация.

В централата на ООН папа Бенедикт XVI се срещна с генералния секретар Бан Ки Мун, председателя на Общото събрание Сърджан Керим и със служители на световната организация.