Палестина да признае Израел, иска Квартетът за мир в Близкия изток
Палестина да признае Израел, иска Квартетът за мир в Близкия изток / netinfo

Квартетът за мир в Близкия изток, съставен от САЩ, ЕС, Русия и ООН, припомни в общо изявление необходимостта следващото палестинско правителство на националното единство да признае Израел, предадоха световните агенции.

"В очакване на съставянето на новото правителство Квартетът повтаря декларацията си от 2 февруари, в която подкрепя едно палестинско правителство, което се ангажира да се откаже от насилието, да признае Израел и да приеме миналите споразумения и задължения, включително пътната карта", се казва в изявлението на Квартета, оповестено от Държавния депалтамент на САЩ.

Квартетът приветства ролята на Саудитска Арабия за сключването на споразумението за съставяне на палестинско правителство на националното обединение и изразява пожелание спокойствието да се запази, се казва още в изявлението.

Документът бе публикуван след телефонен разговор между държавния секретар на САЩ Кондълиза Райс, руския външен министър Сергей Лавров, генералния секретар на ООН Бан Ки-мун върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана и германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

Квартетът е автор на "пътната карта" за мир в Близкия изток, в която се предвижда създаването на палестинска държава в съседство с Израел.

Квартетът ще се събере на 21 февруари в Берлин, след предвидената за 19 февруари тристранна среща между Кондълиза Райс, палестинския президент Махмуд Абас и израелския премиер Ехуд Олмерт.