Светлина, озарила снощи небето над Киев, доведе до спекулации за падащ сателит и дори за извънземни, предаде Ройтерс, като се позова на социалните мрежи.

В четири кратки видеоклипа, публикувани в "Телеграм" от репортера и блогър Анатолий Шари, се вижда как небето изведнъж се озарява от ярка светлина. В един от клиповете се вижда горящ предмет, който изглежда се разбива, падайки на земята, отбелязва агенцията.

В отговор на видеоматериала в интернет се появиха отделни мемета за извънземни и неидентифицирани летящи обекти (НЛО), а градската военна администрация на Киев, позовавайки се на предварителна информация, заяви, че става въпрос за паднал сателит на НАСА.

САЩ изпращат на Украйна нова военна помощ за 325 млн. долара

Говорител на НАСА обаче отрече това да е бил неин сателит и каза, че най-вероятно е станало недоразумение, свързано с изказване на НАСА относно плановете й да свали "пенсиониран" сателит рано тази сутрин.

Украинските военновъздушни сили, отговарящи за свалянето на руски ракети и дронове, заявиха, че става въпрос за сателит или за метеорит.
"Молим да не използвате официални символи на военновъздушните сили, за да правите мемета, които да забавляват врага", призоваха от армията в съобщение.

Минути преди това Андрий Ермак - началник на канцеларията на украинския президент - публикува в социалните мрежи емотикон на НЛО, отбелязва Ройтерс.
Десислава Николова/БТА