Отстраниха четириметровата златна статуя на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, която тази седмица се появи в западния германски град Висбаден, предаде ДПА.

Четириметрова златна статуя на Ердоган „изникна“ в германски град

Много жители на града се разгневиха заради поставянето на статуята, която бе издигната в рамките на Берлинското биенале за съвременно изкуства.

Четириметровата златна статуя на турския президент разгневи много жители на германския град Висбаден
Четириметровата златна статуя на турския президент разгневи много жители на германския град Висбаден БГНЕС

Градските власти решиха да отстранят арт инсталацията, тъй като сигурността ѝ не може да бъде гарантирана повече, съобщиха късно снощи местните власти в Twitter.  Полицията качи в Twitter видео, на което се вижда, че рано тази сутрин пожарна кола отстранява статуята.
Късно снощи поддръжници и опоненти на Ердоган се събраха на централния площад, на който бе издигната статуята. Събралите се хора навлязоха в остри спорове.  Говорител на полицията посочи, че на площада е имало "агресивна атмосфера", но каза, че не е имало прояви на насилие.
Представителят на градските власти Оливер Франц обаче посочи пред в. "Курир", че е имало и размяна на удари, както и че са се виждали "остри предмети".

В Германия критикуват футболисти заради снимки с Ердоган (СНИМКИ)
 
Статуята на Ердоган е била поставена без знанието на местните власти, каза говорителка на властите във Висбаден пред ДПА. Получихме телефонни обаждания от редица ядосани граждани - хората не знаят, че това е част от Биенале, каза тя за статуята.

Четириметровата златна статуя на турския президент разгневи много жители на германския град Висбаден
Четириметровата златна статуя на турския президент разгневи много жители на германския град Висбаден БГНЕС

Други представители на местните власти казаха, че е било дадено одобрение за поставяне на статуя на човек във връзка с фестивала, но властите не са били уведомени, че статуята ще бъде на Ердоган.

Ердоган гневен на германски лидери, обвини ги във фашизъм
 
Новината за арт инсталацията дойде точно месец преди държавното посещение на Ердоган в Берлин, на което много германци се противопоставят заради все по-авторитарния му стил на управление.
 
Тазгодишното Берлинско биенале ще се състои под мотото "Лоши новини".
БТА