/ iStock/Getty Images
Отстраниха двама пилоти на Air France след физическа разправа в пилотската кабина по време на полет от Женева до Париж, съобщи служител на Air France в неделя, предаде The Guardian.

Инцидентът е станал през юни. Въпреки сбиването, полетът е продължил и е кацнал безопасно.

Спорът не е засегнал останалата част от полета, каза служителят, подчертавайки ангажимента на авиокомпанията към безопасността.

Пилотът и вторият пилот са се скарали малко след излитането и са се хванали за яките, след като единият е ударил другия. Кабинният екипаж се намеси и един член на екипажа е прекарал полета в пилотската кабина с пилотите, се казва в доклад.

Новината за боя излезе, след като френската агенция за въздушни разследвания BEA публикува доклад в сряда, в който се казва, че някои пилоти на Air France не спазват строго процедурите, свързани с безопасността.

Докладът е фокусиран върху изтичане на гориво при полет на Air France от Бразавил в Република Конго до Париж през декември 2020 г., когато пилотите пренасочили самолета, но не прекъснали захранването на двигателя и не кацнаха възможно най-скоро, както изисква процедурата за теч. Тогава самолетът е кацнал безопасно в Чад, но докладът на BEA предупреждава, че двигателят е можело да се е запалил.

В документа се споменават три подобни случая между 2017 г. и 2022 г. и се казва, че някои пилоти са действали въз основа на собствен анализ на ситуацията, вместо да действат по протокола за безопасност.

От Air France отбелязаха, че компанията е извършвала хиляди полети дневно и в доклада се споменават само четири подобни инцидента с безопасността.