/ БГНЕС
В гробището в иранския град Керман е започнало погребението на висшия ирански командир Касем Сюлеймани, който беше убит в американски удар в Багдад, предаде Ройтерс, като се позова на иранската агенция ИСНА.

"Преди няколко минути тялото на убития командир Сюлеймани беше прехвърлено в сектора на мъчениците на гробището на Керман", съобщава агенцията.

Преди погребението имаше поклонение пред тленните останки на Сюлеймани в шиитски свещени градове в Ирак и в иранската столица Техеран.

Отложиха погребението на Сюлеймани заради 40 загинали на процесията (СНИМКИ)

Днес обаче по време на траурна процесия в Керман, родния град на Сюлеймани, се стигна до блъсканица, в която до смърт бяха стъпкани 56 души, а 212 души бяха ранени, някои от които са в тежко състояние. Засега причините за блъсканицата не стават ясни. Заради нея погребението беше забавено, припомнят световните агенции.

Вечерта държавната телевизия започна да излъчва директно кадри от гробището в Керман, но после прякото предаване беше прекратено. Тогава в някои местни медии се появиха спекулации, че погребението отново е отложено и можело да приключи не по-рано от утре сутринта, без да се уточняват причините за това евентуално отлагане.

Същевременно 30 000 иракчани изпълниха улиците на иракския град Басра, скандирайки антиамерикански и антиизраелски лозунги и развявайки иракското знаме, предаде Ройтерс. Те се включиха в траурната процесия за фигура номер две в ключова иракска милиция Абу Махди ал Мухандис, който бе убит заедно със Солеймани.

Предстои тялото на Ал Мухандис да бъде пратено и в свещения град Наджаф, преди да бъде погребано там.
БТА