Италианската област Емилия-Романя остава под тревога заради нов циклон, идващ от Тунис, който влияе на времето в страната, предаде АНСА.

Смята се, че новите дъждове биха могли отново да покачат нивото на реките в засегнатата от тежки наводнения област. Но се прогнозират и валежи на остров Сицилия, на остров Сардиния и в областта Пиемонте.

Заради наводненията: Извънредно положение ще бъде обявено в Италия

Над 27 000  души бяха евакуирани от домовете си само в провинция Равена в Емилия-Романя, където ситуацията остава особено усложнена, а питейната вода и храната не достига в някои райони. 

14 са досега жертвите на лошото време в Емилия-Романя. По-рано през месеца друга дъждовна вълна в същата тази област отне живота на двама души.

Източници, близки до италианския премиер Джорджа Мелони, казват, че тя може да прекрати по-рано участието си в срещата на върха на Г-7 и да се прибере в Италия заради бедствието в Емилия-Романя. 

В областта четирима души бяха ранени при падането на хеликоптер в Белричето ди Луго в провинция Равена. Хеликоптерът е участвал в операция по възстановяване на електроподаването, когато се е разбил.

Той е бил собственост на частна фирма "ЕлиОсола". Преди да се разбие, машината опитала да кацне аварийно. Италианските власти използват хеликоптери, за да спасяват хора, блокирани в домовете си от наводненията в Емилия-Романя и за редица други операции  по отстраняване на щетите от бурите там.

Лошото време вече взе една жертва и в южната област Калабрия. Там бурният вятър повали дърво, което смаза мъж, излязъл да разходи кучето си.
Габриела Големанска, БТА