/ БГНЕС
Хиляди протестиращи блокираха вчера вечерта главни улици в Бейрут и други ливански градове, ядосани от телевизионно интервю на президента Мишел Аун, в което той каза, че съставянето на ново правителство може още да се забави.

БГНЕС

Според Аун може да е необходимо още време, за да се определи дата за консултации с ръководителите на парламентарните фракции за номинирането на нов премиер, предаде Асошиейтед прес.

Хиляди подкрепиха президента на Ливан Мишел Аун

Президентът повтори тезата си, че за страната е най-добре да има кабинет, в който да влизат и политици, и технократи.

Премиерът Саад Харири подаде оставка на 29 октомври в отговор на безпрецедентните протести в цялата страна, започнали в средата на миналия месец. Недоволството избухна заради предложения за нови данъци, но бързо прерасна в призиви за оставка на кабинета и отстраняване на целия политически елит, управлявал Ливан от края на гражданската война от 1975 - 1990 г.

БГНЕС

Протестиращите искат технократско правителство и бързи реформи за справяне с най-тежката икономическа и финансова криза, която страната е преживявала от десетилетия. Политиците обаче са разделени, включително и по въпроса дали в новото правителство да има само експерти, или и политици.

БГНЕС

В интервюто си президентът Аун каза, че, ако се състави правителство от технократи, то няма да има политическа подкрепа и няма да получи вот на доверие в парламента. Запитан дали съставянето на правителство ще бъде възложено отново на Харири, президентът каза, че не може да отговори на този въпрос, преди да са завършили консултациите.

Аун призова демонстрантите да се приберат по домовете, защото блокират функционирате на страната и с действията си може да изострят политическата конфронтация, имайки предвид, че през изминалите седмици имаше и демонстрации в негова подкрепа от привърженици на правителството.

БГНЕС

Аун прикани ливанците да не бързат да теглят парите си от банките и ги увери, че депозитите им ще бъдат гарантирани. Банките трябваше да отворят вчера, след като три дни бяха затворени, но останаха затворени заради стачка на служителите си, недоволни от агресивното поведение на клиентите.
БТА