Мишел Аун
Мишел Аун / БГНЕС
Демонстрации срещу властта са насрочени днес следобед в центъра на Бейрут
Хиляди участници в митинг подкрепиха днес президента на Ливан Мишел Аун след повече от двуседмични народни вълнения срещу цялата политическа класа в страната, предаде Франс прес.

Демонстрации срещу властта са насрочени днес следобед в центъра на Бейрут, на Площада на мъчениците - огнище на протестите, започнали на 17 октомври.

Протестиращите настояват за "падане на режима" и обсипват с критики управляващите, които според тях са корумпирани и некомпетентни.

В градчето Баабда югоизточно от столицата хиляди се събраха тази сутрин на магистралата, водеща към президентския дворец, развявайки национални знамена и оранжеви флагове със символите на партията на Аун "Свободно патриотично движение". Някои бяха облечени с оранжеви дрехи, други носеха портрети на 84-годишния президент.

"Тук сме, генерале, няма да те изоставим, докато сме живи", пишеше на един от плакатите. Други изтъкваха заслугите на държавния глава, бивш военачалник, стоял някога начело на ливанската армия.

"Генерал Аун е реформатор и прям човек, не е нито корумпиран, нито крадец - тук сме, за да му кажем: с теб сме и ще останем с теб, каквото и да се случи", каза пред АФП участничка в проявата.

Участниците в митинга разкритикуваха демонстрантите против властта, които настояват Аун да се оттегли. Те казаха, че споделят исканията на протеста за реформи и борба с корупцията, но според тях конкретни мерки може да вземе само държавният глава.