Карлес Пучдемон
Карлес Пучдемон / БГНЕС
Председателят на каталунския парламент Роже Торен отложи предвиденото за днес гласуване на кандидатурата на Карлес Пучдемон за премиер на испанската област, предаде Ройтерс.

В същото време Торен даде да се разбере, че няма да предлага друг кандидат за поста.

Роже Торен
Роже Торен Guliver/Getty Images

"Днешното заседание (на каталунския регионален парламент) бе отложено, но не и отменено", подчерта неговият председател.

Мадрид с мерки срещу избирането на Пучдемон за премиер на Каталуния

Торен определи Пучдемон като единствения жизнеспособен кандидат. Той обеща да гарантира неговия имунитет и този на всички каталунски депутати.

Заседанието ще се състои, когато централните испански власти гарантират, че няма да се намесят в избирането на новия каталунски премиер, уточни председателят на регионалния парламент, цитиран от Асошиейтед прес.
По-рано през деня испанският премиер Мариано Рахой предупреди Торен за рисковете от провеждане на заседанието на каталунския парламент, което бе забранено от Конституционния съд, предаде Франс прес.

Мариано Рахой
БГНЕС

Рахой повтори позицията си, че Пучдемон не може да бъде кандидат за премиер на Каталуния, докато живее в самоналожено изгнание в Брюксел.

Мадрид: Пучдемон не може да управлява Каталуния от чужбина

Испанското правосъдие издаде заповед за арест срещу каталунския сепаратистки лидер заради незаконното обявяване на североизточната област за независима държава през октомври. В края на същия месец Пучдемон избяга в Белгия.
БТА