/ ThinkStock/Getty Images
Правителството на Испания е взело първите предохранителни мерки срещу повторното избиране на Карлес Пучдемон за регионален премиер на Каталуния. Това заяви днес вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария, цитирана от Ройтерс.

Пучдемон напусна Белгия, Мадрид отново иска европейска заповед за арест (СНИМКИ)

Бившият ръководител на каталунското регионално правителство се намира в Брюксел, за да избегне арест в Испания заради обявената през октомври от него независимост на североизточната област. В понеделник председателят на новоизбрания каталунски парламент номинира отново Пучдемон за регионален премиер.
 
Депутатският имунитет не би пречил за ареста на Пучдемон, ако се върне в Испания

"Текущите обстоятелства не позволяват неговото избиране", каза Сантамария на пресконференция в Мадрид. Тя подчерта факта, че срещу Пучдемон има испанска заповед за арест, и съобщи, че правителството е поискало от Държавния съвет, висш консултативен орган, да прецени дали да се оспорва в Конституционния съд номинацията на Пучдемон. Ако отговорът е е положителен, КС ще бъде сезиран незабавно заяви Сантамария.
 
Вестник: Пучдемон обмисля да проникне в Испания в багажник на кола

Каталунският парламент съобщи в комюнике, че ще гласува за нов регионален премиер на 30 януари, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че единственият кандидат за поста е Пучдемон.
 
БТА