Отлагат за 25 февруари разпита на медиците
Отлагат за 25 февруари разпита на медиците / netinfo

Районният съд в Триполи отложи делото на либийските офицери срещу петте български медицински сестри за 25 февруари. През ноември миналата година офицерите заведоха дело срещу сънародничките ни за оклеветяване и уронване на престижа им.

Заседанието продължило само 15 минути, като въпроси на петте обвиняеми не са били задавани. Медицинските сестри не са разбрали нищо от казаното по време на заседанието, тъй като в залата не е имало превод от арабски.

Д-р Здравко Георгиев успя да разговаря по телефона със съпругата си – медицинската сестра Кристияна Вълчева. Той разказа за Дарик: „Не ги бяха предупредили, те станали рано, приготвили се и дошли в последния момент. Тогава им казали, че ще ги водят на това дело, завели ги, прочели им само имената, а те стояли прави зад решетките. През останалото време съдията и адвокатите си говорили помежду си”.

На заседанието са присъствали адвокатите Осман Бизанти и Хари Хараламбиев. Показания е дал само един от либийските офицери – Джума Мишери, когото медицинските сестри припознават като един от най-жестоките им мъчители. В залата не е присъствал адвокат на палестинеца Ашраф Хаджудж. Дарик научи, че адвокат Тухами Туми, който защитава палестинския лекар по СПИН-делото, не желае да го представлява в този процес.

Д-р Георгиев обясни как медицинските сестри са приели 15-минутното заседание на Районния съд в Триполи: „Както винаги. Как!? Тежко, гавра, тормоз… трудно, много трудно”.

Д-р Георгиев каза, че очаква свиждането в затвора „Джудейда”, което се провали заради заседанието на Районния съд, да се състои на 12 февруари. В понеделник от Триполи се прибира адвокат Хари Хараламбиев. На 17 февруари изтича срокът, в който защитниците на българските медицински сестри трябва да внесат жалба срещу смъртните присъди на сънародничките ни, които бяха издадени на 19 декември миналата година.

По-късно стана ясно, че полицейският офицер Джума Мишри и лекарят Абдулмаджид Алшул искат по 3,9 милиона долара компенсация за нанесени им морални щети с обвинението, че са използвали мъчения при разпитите на българките.