/ iStock/Getty Images
Съкровището, състоящо се от 425 монети от чисто злато и датирано от ІХ в. е намерено от доброволци в центъра на Израел при археологически разкопки преди изграждането на нов жилищен квартал, съобщиха от Агенцията за антики на страната.

Шотландец откри съкровище на 3 000 години (СНИМКИ)

"Съкровището, умишлено погребано в глинен съд, съдържа 425 златни монети, повечето от които датират от периода на Абасид. Човекът, погребал това съкровище преди повече от хиляда години, трябва да е планирал да го вземе и дори е фиксирал съда с пирон, за да не се движи ида бъде открит по-лесно. Можем само да гадаем какво му е попречило да се върне", казват в изявление ръководителите на разкопките Лиат Надави-Жив и д-р Ели Хадад.
Общото тегло на находката е 845 грама чисто злато. С такива пари, според историците, през IX век е било възможно да се купи луксозна къща. През този период регионът е бил част от обширния абасидски халифат, простиращ се от Персия на изток до Северна Африка на запад, с център Багдад.

Според археолозите монетите са запазени в отлично състояние, сякаш са били скрити едва вчера. "Беше невероятно. Когато копаех земята, видях нещо, което приличаше на много тънки листа. Когато погледнах внимателно, видях, че става въпрос за златни монети. Беше наистина вълнуващо да намеря такова специално и древно съкровище", каза Оз Коен - един от доброволците, открили съкровището.
Тази археологическа находка несъмнено ще бъде с важен принос за изследванията на тази епоха, тъй като има малко находки от периода на Абасид в Израел, заяви Робърт Кул, експерт от Израелската агенция за антики.
БГНЕС