Откриха следи от радиоактивност след ядрен опит на Пхенян през февруари
Откриха следи от радиоактивност след ядрен опит на Пхенян през февруари / снимка: Reuters, архив

Радиоактивност, свързана с неотдавнашния ядрен опит на Северна Корея, е засечена в Япония и Русия, съобщи международната организация, контролираща спазването на договора за всеобхватна забрана на ядрените опити. Следите от радиоактивния газ ксенон са ново доказателство за твърдението на Пхенян, че е извършил третия си ядрен опит на 12 февруари, предаде ДПА.

Съотношението на засечените ксенонови изотопи съответстват на събитие на ядрен разпад, случило се повече от 50 дни преди засичането им, съобщи организацията, базирана във Виена.

Според експерта Мика Никинен фактът, че е минало толкова много време, докато изотопите са стигнали до станциите за наблюдение на организацията в Централна Япония и руския Далечен Изток на 8 и 9 април, показва, че севернокорейският изпитателен тунел е бил много добре запечатан, уточнява БТА. „Ние обаче не можем да разграничим дали радиацията произхожда от уран или от плутоний”, допълва експертът.

Международните експерти се колебаят дали севернокорейският режим е преминал от работата по създаване на плутониево оръжие към ураново, след като през 2010 г. разкри свой обект за обогатяване на уран, отбелязва ДПА.