Откриха парче от ракетата, свалила малайзийския самолет в Украйна
Откриха парче от ракетата, свалила малайзийския самолет в Украйна / БГНЕС, архив

Международните следователи, които проучват останките на малайзийския самолет, свален в Украйна през 2014 г., откриха отломка от задната част на ракета земя-въздух "Бук" на мястото на катастрофата, предаде ДПА.

Холандската прокуратура публикува на своя уебсайт снимка на парчето от ракетата, руско производство, без да посочва кой според нея я е изстрелял. През октомври Холандският съвет по сигурността излезе със заключение, че самолетът е бил свален с ракета земя-въздух "Бук", изстреляна от контролиран от проруските бунтовници район в Украйна.

Малайзийският Боинг е свален от ракета "Бук" руско производство

Високопоставени руски служители отхвърлиха твърденията, че бунтовниците са отговорни за свалянето на самолета, като заявиха, че ръководеното от Холандия разследване не е опровергало руските доказателства, че самолетът може да е бил свален от украинската армия, припомня ДПА.

Международните експерти, разследващи катастрофата, не изключват самолетът да е бил свален случайно, посочва ТАСС.

Нови разкрития около катастрофата на малайзийския самолет в Украйна

Съвместната следствена група заяви в оповестен днес доклад, че е необходимо специалистите да отговорят на множество въпроси, включително случайно ли е била изстреляна ракетата или не и на какъв принцип системата за поразяване избира целите.

"Това е доста сложна задача. Ракетите се произвеждат с военни цели от 70-те години на 20 век и се изнасят в различни страни. Много от техните характеристики се пазят в строга тайна", се казва в документа.

Източник: БТА