/ iStock/Getty Images
Учени от университета „Бикока“ в Милано откриха особености във връзките в определена област от мозъка при хора със затлъстяване. Резултатите са публикувани в списанието Obesity.

В работата специалистите са изследвали вентралната област на мозъка (POV) - структура, участваща в мотивацията и оценката на възнаграждението. В експеримента участвали 23 възрастни с нормално тегло и също толкова хора с наднормено тегло.

За здрави очи: Ето кои храни трябва да избягвате

Оказа се, че при лицата с висок индекс на телесна маса (ИТМ) се регистрира повишено взаимодействие на вентралната област с частта от зрителния кортекс, отговорна за визуалната обработка на зрителните изображения. В същото време при такива участници намалява връзката с долната фронтална мозъчна гънка, която регулира когнитивния контрол. Поради дисбаланса в отношенията при хората със затлъстяване влечението към храната се увеличава, и по-специално - към висококалорични продукти. В същото време при тях се наблюдават трудности с контрола върху желанието за храна.

По-рано през август международен екип от изследователи от Мексико и САЩ стигна до заключението, че пеканите (американските орехи) предотвратяват затлъстяването и редица свързани здравословни проблеми, включително мастно чернодробно заболяване и диабет
БГНЕС