От Белия дом мълчат дали Обама знаел за шпионажа срещу световни лидери
От Белия дом мълчат дали Обама знаел за шпионажа срещу световни лидери / снимки: Gulliver/Getty Images

Белият дом няма да коментира публикациите, че президентът Барак Обама доскоро не е знаел за започналата преди години програма за шпиониране на световни лидери. Това заяви говорителят на американската администрация Джей Карни, цитиран от ДПА.

Той поясни, че няма да прави коментар по вътрешни въпроси на разузнаването. Карни обаче подчерта, че Белият дом прави преглед на разузнавателните операции и допълни, че според Обама САЩ трябва „не просто да събират информация, защото могат, а защото трябва”. Ройтерс привижда и изявлението на Джей Карни по повод новите възможности за придобиване на разузнавателна информация. „Приемаме, че е необходима допълнителна въздържаност в това как събираме и как използваме разузнавателната информация”, каза той.

Тези думи на говорителя на Белия дом заедно с изявлението в Twitter на президентския съветник по националната сигурност Сюзан Райс, че е необходим „подходящ баланс” свидетелстват, че може да бъдат направени промени в обхвата на електронния шпионаж, извършван от Агенцията за национална сигурност (АНС) и другите разузнавателни служби на САЩ, заключава Ройтерс.

От Белия дом мълчат дали Обама знаел за шпионажа срещу световни лидери
netinfo

Агенцията припомня, че след като Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел са разговаряли по темата по телефона, Белият дом обяви, че в момента САЩ не подслушват нейния телефон и няма да го правят в бъдеще, но без да уточнява дали телефонът й е бил подслушван в миналото, посочва БТА.

В неделя „Уолстрийт джърнъл” писа, че АНС е прекратил програмата си за Меркел, след като програмата бе разкрита през лятото. Според вестника тази програма е обхващала още 35-има други световни лидери, следенето на някои от които продължава.

В днешните си изявления на пресконференция Джей Карни декларира, че САЩ не използват технологичния си потенциал в разузнаването, за да придобият икономически преимущества пред други страни, предаде ИТАР-ТАСС. В отговор на въпрос говорителят на Белия дом увери, че Вашингтон използва разузнавателния си капацитет само за целите на сигурността.