/ БГНЕС
Саудитски съд осъди днес на смърт петима души за убийството на журналиста от в. "Вашингтон пост" Джамал Хашоги, предаде АП. Съдебният процес срещу подсъдимите премина при спазването на почти пълна тайна.

Присъдите бяха прочетени от Шаалан ала Шаалан, говорител на главния прокурор. Имената на осъдените не бяха съобщени. Саудитската държавна телевизия „Ал Ехбария“ съобщи, че трима души са осъдени на затвор. Те са получили общо 24 години затвор, но няма информация какви са конкретните присъди на всеки един от тях. Присъдите подлежат на обжалване.

Кои са уволнените висши представители след новината за съдбата на журналиста Хашоги?

Джамал Хашоги бе убит миналата година от саудитски агенти в саудитското консулство в Истанбул, Турция, припомня АП. Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман бе разкритикуван от международната общност заради убийството на Хашоги, защото замесените в него саудитски агенти са му били директно подчинени. Кралството отрича Бин Салман да е замесен или да е знаел за операцията.

Според саудитската държавна телевизия при разследването, проведено от главния прокурор на Саудитска Арабия, не са намерени доказателства, че бившият съветник на престолонаследника Сауд ал Кахтани е замесен в убийството на Хашоги.

Съдът постанови, че вина за смъртта на журналиста няма и саудитският консул в Истанбул по време на убийството Мохамед ал Утайби. Той бе освободен от затвора след обявяването на присъдите.

Gulliver/Getty Images

Хашоги изчезна на 2 октомври 2018 г. при посещението в саудитското генерално консулство в Истанбул. Той бе отишъл там, за да получи документи, необходими му за развод и сключване на брак с туркиня. Турските власти разполагаха с данни, че той е бил жестоко измъчват в сградата на консулството, а след това е бил убит. Позовавайки са на аудиозаписи турското правителствено издание Yeni Safak съобщи, че при изтезанията на журналиста са били отрязани пръстите му, а накрая и главата му. На тези записи се позоваха и други медии, но турските власти не ги показаха на широката общественост.
БТА, БГНЕС