/ БГНЕС
Девет фигури от хонконгското продемократично движение бяха осъдени на по 6 до 10 месеца затвор за участие през 2020 г. в забранено от полицията бдение по повод годишнината от кървавите репресии на пекинския площад "Тянанмън", предаде Франс прес.

Още трима души бяха осъдени условно за участие в неразрешен митинг или призив към други хора да участват в него.

Присъдите бяха произнесени седмица след като тримата основни лидери на сдружението, организирало това бдение, бяха обвинени в "подстрекателство към бунт".

Арестуваха девет души, заподозрени в планиране на бомбени атентати в Хонконг

В течение на три десетилетия организацията Хонконгски Алианс събираше на 4 юни десетки хиляди души в един парк за бдение със свещи в памет на жертвите от "Тянанмън" с лозунги, приканващи към демокрация в Китай.

Вече две години тези бдения са забранени; властите сочат за мотив коронавирусната пандемия и съображения за сигурност.

Китай налага авторитарно управление в Хонконг след масовите, често съпроводени с насилие продемократични демонстрации от 2019 г. Режимът в Пекин никога не е изразявал съжаление за клането през 1989 г. на площад "Тянанмън" и в страната са забранени всякакви възпоменателни церемонии по този повод, отбелязва агенцията.

Днес Албърт Хо, бивш вицепрезидент на Хонконгския Алианс, бе осъден на 10 месеца зад решетките за подстрекателство и 6 месеца за участие в бдението.

Арестувани бяха десетки активисти на продемократичното движение. Двама от тях избягаха в чужбина, преди групата за пръв път да бъде изправена на съд през септември 2020 г. Четирима бяха осъдени в началото на годината за участие в бдението. Още осем души, пледирали невинни, ще застанат пред съда през ноември.
БТА