/ iStock/Getty Images
Останки от китайската ракета, която изведе в орбита основния модул от бъдещата китайска космическа станция, може да паднат на Земята през следващите няколко дни, съобщи ДПА.

Успешно завръщане на Земята за четиримата астронавти от МКС (ВИДЕО)

Експерти предупредиха за възможността от "безконтролно" навлизане в атмосферата на основната част на ракетата с тегло около двадесет тона. Ракетата "Чанчжън 5В" е конструирана така, че основното й тяло не може да бъде управлявано и със зададена траектория да падне в морето на предварително определено място.

Астрофизикът Джонатан Макдауъл от Центъра по астрофизика на Харвард и Смитсониън в Кембридж, САЩ каза, че не е известно къде ще падне ракетата. Според него, в най-лошия случай ударът ще прилича на "разбиване на малък самолет, но по протежение на няколкостотин километра", каза той пред ДПА.

Не е ясно колко фрагмента ще останат след навлизането на ракетата в атмосферата, но според експерта те ще са достатъчно, за да нанесат вреди. Тъй като основната степен на ракетата обикаля Земята на всеки деветдесет минути, не е ясно точно кога и къде е възможно да навлезе в атмосферата и да изгори частично.

НАСА удължи мисията на хеликоптера на Марс

"Най-вероятно е основната степен да падне на необитаемо място като световния океан, който покрива около 70 % от планетата", писа експертът Андрю Джоунс в spacenews.com. "Шансовете човек да бъде ударен от космически останки са изключително малки, например едно на няколко трилиона", смята той.

Останки от първия полет на "Чанчжън 5В" през май 2020 г. паднаха в Кот Д'Ивоар шест дни след изстрелването на ракетата и повредиха няколко къщи. Това бе най-големият космически апарат, който пада на Земята след американската космическа лаборатория "Скайлаб" през 1979 г.

Американската космическа агенция НАСА тогава определи събитието като "много опасно". Малко по-рано ракетата прелетя над територията на САЩ. Макдауъл критикува Китай, че новата ракета не покрива съвременните стандарти.

Европа започва тестове на система за откриване на близки астероиди

Другите страни правят всичко, за да гарантират, че останки от ракетите им не остават в орбита и залагат траектория за падането им в морето. "С "Чанчжън 5В"Е не направи нищо от това, те проектираха основната степен да остане в орбита и да навлезе в атмосферата седмица по-късно на случайно място. Този подход в проектирането показва небрежност в сравнение с настоящите стандарти, следвани от други страни", каза той.

Ракетата успешно изведе в орбита основният модул на бъдещата китайска космическа станция миналия четвъртък. Планирани са следващи изстрелвания на ракети "Чанчжън 5В", които трябва да изведат в орбита другите два модула на станцията, която се очаква да бъде завършена около 2022 г.
БТА