камион ковчег Есекс
камион ковчег Есекс / БГНЕС
В трагедията загинаха 29 мигранти от Виетнам, стоели близо 12 часа затворени на около 40-градусова температура
Двама каналджии бяха осъдени за непредумишлено убийство на 39 виетнамци, починали по време на транспортиране в камион край английския град Есекс.

Двамата шофьори са били осъдени освен това и към склоняване на виентамските мигранти от Северна Франция във Великобритания. Присъдите бяха обявани в края на съдебния процес, който за пръв път извести дългогодишен проблем на Острова, свързан с трафик на виетнамски мигранти в страната, пише британският вестник „Гардиън“.

23-годишният Имън Харисън, шофьор на камион от Северна Ирландия, както и 43-годишният румънец Георге Ника, координатор на операцията, бяха признати за виновни за непредумишлено убийство. Други двама – северноирландецът Кристофър Кенеди (на 24 г.) и румънецът Валентин Калота, също се сдобиха с обвинения за склоняване към каналджийство на мигранти в страната.

Шофьорът на камиона-ковчег от Есекс се призна за виновен

Ронън Хюс и Георге Ника - главатарите на операцията, са признали вината си още преди да започне съдебният процес.

Всеки пътник плащал между 10 хиляди и 13 хиляди британски паунда да бъдат вкарани от Франция в Англия незаконно. Мигрантите стоели на близо 40 градуса температура затворени в камиона ковчег в продължение на около 12 часа.

Въпреки че Кенеди и Калота не са били замесени в трагедията с виетнамските пътници в хладилния камион, те са участвали в други подобни транспортирания по същия маршрут от Франция до Великобритания, отбелязва още изданието.

26-годишният Маурис Робинсън, който взел камионът с 39-те мигранти, които вече са били мъртви по това време, също призна вината си за непредумишлено убийство преди да започне делото.