Организират среща за борбата на ЕС с климатичните промени
Организират среща за борбата на ЕС с климатичните промени / снимка: БГНЕС

Полският премиер Доналд Туск организира източноевропейска опозиция срещу британския си колега Гордън Браун по въпроса за общата борба на ЕС с климатичните промени, предаде БГНЕС. Туск призова за свикване на мини-среща на върха, на която да се обсъдят начините за отклоняване на предлаганите от ЕС мерки срещу промените на климата, включително съкращаването на вредните емисии в атмосферата. "Успяхме да организираме ключова среща на девет страни, от които всяка има своите причини да иска сътрудничество с Полша и Унгария", каза Туск пред полски журналисти в Брюксел. Той не уточни, кои страни ще участват в мини-срещата на върха, която ще се проведе непосредствено преди началото на утрешната среща на 27-те.

Литовски дипломат, обаче каза пред АФП, че към Полша и Унгария ще се присъединят трите балтийски републики, България, Чешката република, Румъния и Словакия. Според Туск, участниците в срещата ще се опитат да намалят задълженията, които трябва да изпълнят по силата на плана на ЕС за борба с климатичните промени и емисиите на въглероден двуокис от енергийните мощности.

Планът си поставя за цел да намали емисиите на въглероден двуокис в атмосферата с 20% до 2020 г. в сравнение с нивата от 1990 г. "Няма да се съгласим да приемем дори приблизителна дата за завършване на работата по пакета от мерки, ако предложението на френското председателство на ЕС не включи напълно нашите предложения", каза пред журналисти Миколай Довджелевич, секретар на полския Комитет за евроинтеграция.