/ БГНЕС
Ще защитаваме християнската култура и няма да подчиним страната на пришълци отвън, заяви унгарският премиер Виктор Орбан пред общественото радио.

Орбан: Мигрантите не са бежанци, а мюсюлмански нашественици

Той посочи, че главните му политически цели остават непроменени. "Ние градим християнска демокрация от стар тип, дълбоко вкоренена в европейските традиции, които поставят на челно място човешкото достойнство и разделението на властите“, добави Орбан.

Орбан: Централна Европа е последната "свободна от мигранти зона"

Унгарският премиер назначи днес вътрешния министър Шандор Пинтер и министъра на икономиката Михай Варга за заместник-премиери в новото си правителство, предаде Ройтерс.

Орбан обясни в интервюто, че Пинтер ще отговаря за националната сигурност в обновената структура на неговия нов кабинет, в който се създава централизиран сектор, подчинен пряко на премиера, който ще отговаря и за обединената разузнавателна служба.

Варга ще бъде гарант за финансовата стабилност и предсказуемост, добави Орбан, който бе преизбран с голямо мнозинство след парламентарните избори през април, на които неговата дясна партия ФИДЕС получи мнозинство от две трети, което й дава възможност да променя конституцията.

През април: Орбан ликува, печели убедително изборите в Унгария

Орбан добави, че предвид на новото голямо мнозинство, на което се опира, ще предложи отново конституционната поправка за укрепване на националната сигурност, която не успя да прокара в парламента през 2016 г.
БТА