/ Guliver/Getty Images
Орбан: Мигрантите не са бежанци, а мюсюлмански нашественици
95857
Орбан: Мигрантите не са бежанци, а мюсюлмански нашественици
  • Орбан: Мигрантите не са бежанци, а мюсюлмански нашественици
Бежанците, идващи в Европа са "мюсюлмански нашественици", заяви унгарският премиер Виктор Орбан. В интервю за германското издание „Билд“ той потвърди за пореден път, че страната му няма да допуска мигранти. По думите на Орбан приемът на бежанци неизбежно води до създаване на „паралелни общества“.

„Инвазия“ - така унгарският министър-председател определи бежанския поток към Европа. „Ние гледаме на тези хора не като на мюсюлмански бежанци. Ние гледаме на тях като на мюсюлмански нашественици“, заяви Виктор Орбан. Той добави, че така и не е разбрал как в държава като Германия хаосът, анархията и нелегалното преминаване на граници може да се отбелязва като нещо хубаво.

Орбан: Централна Европа е последната "свободна от мигранти зона"

Орбан, който беше в Германия като гост на събиране на групата на Християнсоциалния съюз в Баварския град Зеон, заяви, че голяма част от европейските политици не са отговорили на народната воля:

Трафиканти превозвали мигранти през България за до 2000 евро на човек

„Миграционният въпрос в Европа се превърна в проблем на демокрацията. Европейците имат ясно желание. Те не искат да живеят в опасност от терор. Искат да има сигурност. Искат границите да са защитени. Искат тези, които нямат основание да живеят в шенгенското пространство, да го напуснат и да се завърнат там, където могат да започнат живота си отначало. През последните години въпросът беше, дали ще се отдаде значение на волята на народа. В Европа много от водещите политици не направиха това, което поискаха хората“.

н
БГНЕС, архив

Средиземно море е най-смъртоносната граница в света

Виктор Орбан контрира твърдението, че Унгария взима пари от Европейския съюз, а отказва да приема бежанци. Кохезионните фондове не са подарък, изтъкна унгарският премиер и добави, че това е инструмент за справедлив баланс, след като Унгария е отворила пазара си за свободната конкуренция. Това няма нищо общо с бежанците, посочи Орбан. Въпреки пререканията с Брюксел обаче, той заяви, че Европейският съюз е прекрасен проект, в който страната му участва с радост и в който би искала да остане.