мигранти
мигранти / БГНЕС, архив
Най-малко 33 761 мигранти са загинали в Средиземно море от 2000 г. досега, което го прави най-смъртоносната граница в света, се казва в проучване на Международната организация по миграция (МОМ), цитирано от ДПА.

Макар че абсолютният брой на фаталните случаи спадна, след като миналата година Турция и ЕС затвориха източния морски път, авторът на проучването Филип Фарг констатира, че рискът от смърт фактически е нараснал, тъй като по-дългият централен път между Либия и Италия значително се е оживил.

Спасиха 1500 мигранти за 3 дни в Средиземно море

Според учения от Европейския университет във Флоренция "затварянето на по-късите и по-малко опасни пътища води до откриването на по-дълги и по-опасни пътища, което повишава риска от смърт в морето", отбелязва той в изследването.

мигранти
БГНЕС, архив

От януари т. г. 161 000 икономически мигранти и бежанци са пресекли Средиземно море, повечето от тях към Италия, съобщи вчера МОМ в Женева. Близо 3000 човека са загинали в морето или са изчезнали.

Над 110 000 мигранти дошли в Европа през Средиземно море за половин година

По-малко от една трета от хората, достигнали до Италия тази година, са бежанци, което показва, че голяма част от мигрантите идват не за да намерят защита, а за да търсят по-добро икономическо бъдеще, отбелязва Фарг. Според него обаче да се прави разлика между двете категории не е много удачно в случая със Средиземно море.

Икономическите мигранти предприемат опасните си пътувания от отчаяние, а тези, които бягат от войни, често се опитват да достигнат страни, предлагащи солидни икономически възможности, се аргументира ученият.

Меркел защити решението си да отвори границите на Германия за бежанците

мигранти
БГНЕС, архив

БТА