Орбан подава оставка, ако унгарците гласуват За мигрантските квоти
Орбан подава оставка, ако унгарците гласуват За мигрантските квоти / БГНЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан гласува на референдума за мигрантските квоти и заяви, че ще подаде оставка, ако победят привържениците на квотите, съобщи агенция МТИ.
"Да", каза Орбан, отговаряйки на журналистически въпрос дали възнамерява да подаде оставка, ако победят гласовете „За".

Туск: Трябва да сме сигурни, че балканският маршрут за мигранти е затворен завинаги

По думите му решаващият момент ще бъде, ако гласовете „Против" бъдат повече от гласовете „За" квотите. Според него победата на гласовете "Против" ще дадат достатъчно легитимност на действията на парламента и правителството, дори ако референдумът се окаже нелегитимен.

„Един легитимен референдум е по-добре от нелегитимен, но така или иначе ще има законодателни последици, защото ние поехме задължението да предоставим на парламента изключителното право да решава с кого унгарците искат да живеят", заяви Орбан.

„Ние ще направим това, независимо дали референдумът бъде признат за легитимен. Има само едно условие: за победата е достатъчно гласовете "Против" да бъдат дори с един повече от гласовете „За".

Борисов и Орбан провериха и синята граница

Днес в Унгария се провежда референдум за квотите на Евросъюза за приемането на мигранти. Гражданите трябва да отговорят на следния въпрос: „Искате ли да разрешите на Европейския съюз да взема решения за преселването на лица, които не са унгарски граждани, на територията на Унгария, без съгласието на парламента?".

Гласуването ще бъде признато за легитимно, ако избирателната активност е по-голяма от 50%. По данни на социологическите анкети, почти 70% от гражданите са срещу задължителните квоти. Резултатите от референдума няма да имат юридическа сила за ЕС, но правителството в Будапеща може да поиска да бъдат внесени промени в Лисабонския договор, изключвайки от него правилата, регулиращи миграцията.

Източник: БГНЕС