Оправдаха подсъдимите по делото за убийството на Политковска
Оправдаха подсъдимите по делото за убийството на Политковска / БГНЕС

Четиримата подсъдими по делото за убийството на журналистката Анна Политковска бяха оправдани. Съдът реши, че няма достатъчно доказателства за тяхната вина и ги пусна на свобода. Политковска бе застреляна пред входа на дома си на 7 октомври 2006 година.

 

Съдебните заседатели отговориха положително само на един от 20-те въпроса към тях, които трябваше да изяснят вината на подсъдимите. След произнасянето на оправдателните присъди, доскорошните обвиняеми не скриха радостта си: „Слава Богу! Много се радвам! Благодаря на всички, които ни съчувстваха по време на процеса."

 

Според един от адвокатите на подсъдимите Карина Москоленко развръзката на процеса е била предизвестена: „От самото начало твърдяхме, че разследването е неефективно. Резултатът е оправдателна присъда за всички, които прокуратурата обвини в извършването на това убийство. Трябва да търсим истинските убийци. Вярвам, че те ще бъдат разкрити!"

 

Друг от адвокатите на подсъдимите обяви, че клиентите му ще предявят претенции за компенсации заради страданията, които са преживели по време на близо 2-годишния процес. Прокуратурата пък заяви, че ще обжалва оправдателните им присъди.