/ iStock/Getty Images
Руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко и председателят на сенатската външнополитическа комисия Константин Косачов съдействаха за освобождаването на грузинския лекар Важа Гаприндашвили, осъден в Южна Осетия на година и девет месеца затвор за незаконно преминаване на границата. Това написа днес във Фейсбук, като изрази благодарност към двамата, бившият председател на грузинския парламент Нино Бурджанадзе, лидер на опозиционната партия "Единна Грузия - демократично движение", предаде ТАСС.

В началото на декември Бурджанадзе посети Москва, където преговаря между другото с Руденко и Косачов. По-късно тя посочи, че руските власти са обещали да съдействат за скорошно освобождаване на Гаприндашвили.

Путин: Когато решим, ще изтеглим войските си от Абхазия и Южна Осетия

Лидерът на грузинската сепаратистка област Южна Осетия, призната за независима от Москва - Анатолий Бибилов, подписа днес указ, с който помилва Гаприндашвили. Последният вече бе предаден на Грузия и разговаря с представители на властите.

На 18 ноември тайните служби на Южна Осетия съобщиха, че Гаприндашвили дейно е участвал като военен лекар в събитията от август 2008 г., посочва ТАСС, но добавя, че Тбилиси категорично отрича медикът да е участвал в петдневния въоръжен конфликт между Русия и Грузия.
БТА