На фона на ситуацията в Северно Косово, където косовски сърби протестират за пореден ден пред сградите на общините в Звечан, Зубин поток и Лепосавич, се породи напрежение между косовския премиер Албин Курти и опозицията в Косово, пишат местните медии. 

Опозиционният лидер Рамуш Харадинай от „Алианс за бъдещето на Косово“ поиска оставката на Курти, предаде КосоваПрес, като се позова на публикация на Харадинай във Фейсбук.

По думите на Харадинай за по-малко от три години на власт косовският премиер Курти и президентът на страната Вьоса Османи са преобърнали успехите на Косово и са върнали страната десет години назад. Харадинай допълни, че изключването на Косово от „Defender Europe 2023“ е „аларма за националната сигурност“ на Косово и подчерта, че "трябва да си много късоглед, за да ставаш враг с целия демократичен свят в такова деликатно време".

Опозиционната Демократическа партия на Косово (ДПК) изрази притеснение във връзка с последните събития в Северно Косово, които са поставили страната в опасно противопоставяне със съюзниците ѝ и най-вече със САЩ, отбелязва агенцията. От ДПК поискаха правителството на Република Косово да преосмисли и промени подхода си.

С оглед на тежестта и сложността на ситуацията, както и породилото се напрежение в северните общини на страната, ръководството на ДПК отправя призив към президента и премиера на Косово за спешно свикване на Съвета за сигурност.

„Ръководството на Демократическата партия на Косово изразява дълбоко разочарование от некоординираните действия на правителството на Косово със стратегическите съюзници на страната ни, които вече започнаха да водят до преки наказания, тъй като Косово беше изключено от най-голямото международно учение на НАТО в региона на Балканите „Defender Europe 2023“. Това изключване е конкретен знак за влошаване на отношенията на Косово със САЩ и НАТО и е предупреждение за други последствия, ако правителството на Република Косово не започне да се държи отговорно“, се казва в публикация на лидера на ДПК Мемли Красничи в социалните мрежи.

Красничи изрази притеснение от общата посока, която Косово е поело под ръководството на Албин Курти. Той изрази подкрепа към новоизбраните кметове на Зубин поток и Звечан, които са от редиците на ДПК.

Вьоса Османи: Тези, които дестабилизират Северно Косово, трябва да бъдат съдени

ДПК силно осъди насилието на "криминалните групи" към военните от КейФОР, косовската полиция и представителите на медиите при извършването на служебните им задължения. От опозиционната партия призоваха косовските граждани "да запазят спокойствие и да не стават част от каквато и да е манипулация или насилствени действия, които засягат реда, закона и демокрацията в страната или застрашават Косово от дългосрочни последици".

Премиерът на Косово отговори на обвиненията на опозицията, като каза, че правителството ще направи всичко по силите си, но че самият той няма да предаде "демократичната Република (Косово) на фашистката милиция", както нарече "сръбските престъпни групи в северната част на страната", пише КосоваПрес.

Курти направи тези изказвания днес в интервю за Си Ен Ен, цитирано от агенцията, като допълни, че разговаря с международните партньори на Косово за ситуацията в северната част на страната.

„Всички международни фактори признаха изборите, които се проведоха на 23 април. Когато са признати процесът и резултатите, кметовете трябва да отидат в общините. Кой друг трябва да е там, ако не кметовете. Ние работим в тясно сътрудничество с международните фактори, особено със САЩ и ЕС, които смятаме за много ценни съюзници и партньори. Ще направим най-доброто. Но няма да предам демократичната Република (Косово) на фашистката милиция“, каза Курти пред Си Ен Ен Интернешънъл.

Протестите в Северно Косово ескалираха в последните дни, когато протестиращи сърби влязоха в сблъсъци с полицията и мироопазващите сили на НАТО КейФОР в община Звечан. При сблъсъците в понеделник (29 май) бяха ранени около 30 военни от КейФОР и най-малко 52-ма сърби. Бяха извършени и нападения над косовски полицаи, журналисти и техните автомобили. 

Сърбите, които са мнозинство в северната част на Косово, не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово и все още виждат Белград като своя столица. Сърбия също не признава независимостта на Косово. Сърбите отказаха да вземат участие в местните избори през април и кандидатите от албански произход спечелиха изборите в четири общини, населени предимно със сърби, при избирателна активност от 3,5 процента. Сърбите призоваха косовското правителство да отстрани албанските кметове от кметствата и да допусне местните администрации, финансирани от Белград, да се върнат към задълженията си.
Магдалена Димитрова/БТА